Apteekeille
Tehosta apteekin lääketoimituksia Dosse-annosjakelupalvelun avulla
Dosse annosjakelupalvelu on tehokas ratkaisu apteekeille lääketoimitusten tehostamiseen ja asiakastyytyväisyyden lisäämiseen. Palvelu mahdollistaa kahden viikon lääke-erien toimittamisen potilaille valmiiksi jaettuina annospusseihin. Annosjakelupalvelu parantaa lääkehoidon laatua, vähentää virheitä ja tehostaa apteekin toimintaa.
Kenelle?
- Annosjakelu soveltuu parhaiten potilaalle, jonka on lääkitys on säännöllinen ja vakiintunut.
- Useimmat säännöllisesti käytettävät tabletti- ja kapselimuotoiset lääkkeet ja valmisteet soveltuvat annosjakeluun.
- Nestemäiset lääkkeet, sytostaatit tai vahvat hormonivalmisteet eivät sovellu palveluun. Samoin lyhytaikaiset kuurilääkkeet, kuten jotkut antibiootit eivät kontaminaatioriskin vuoksi käy annosjaeltavaksi. Annosjakelua ei suositella voimakkaasti allergisille.
Helppo
- Annosjakelupalvelu tukee potilaan lääkehoidon oikeaa toteutumista, lisää lääketurvallisuutta sekä helpottaa merkittävästi lääkkeiden käytön seurantaa.
- Annosajakelupalvelu sopii kaikenikäiselle, pysyvää ja säännöllistä lääkehoitoa tarvitsevalle henkilölle.
- Apteekki toimittaa potilaalle kahden viikon lääke-erän kerrallaan annospusseihin jaettuna.
- Pussien mukana toimitetaan aina ajantatasainen annostuskortti.
Turvallinen
- Tarkasti pussiin kirjattu päiväys ja kellonaika muistuttaa oikeasta lääkkeenottoajasta, jolloin potilas, omaishoitaja tai kotisairaanhoitaja näkee helposti, onko päivän lääkkeet otettu. Virheiden määrä vähenee näin konkreettisesti.
- Lääkkeiden väärinkäyttöriski pienenee, koska lääkkeitä toimitetaan vain kahdeksi viikoksi kerrallaan.
- Koneellisesti kerätyt lääkkeet ovat hygieenisiä ja turvallisia.
- Apteekki vastaa lääkehoidon yhteisvaikutusten ja päällekkäisten lääkkeiden tarkistamisesta ja hoitaa reseptien uusimispyynnöt.
Tietoa apteekeille
Aloitteen koneelliseen annosjakeluun siirtymisestä voi antaa hoito- tai palveluyksikkö tai potilas itse. Kaikissa tapauksissa sen tulee olla lääkärin määräämää.
Ennen annosjakelun aloittamista
- Tehtyään hoitopäätöksen lääkkeiden annosjakeluun siirtymisestä, lääkäri arvioi potilaan lääkehoidon tarkoituksenmukaisuuden ja tarpeen.
- Apteekki tarkastaa potilaan lääkityksen interaktiot ja päällekkäisyydet sekä suorittaa sopivuuskartoituksen suhteessa annosjakelun lääkevalikoimaan.
- Apteekilta on mahdollista pyytää tarvittaessa laajempi lääkityksen arviointiraportti.
- Edellä mainitun jälkeen pyritään järjestämään yhteisaudienssi lääkärin, hoitoyksikön ja apteekin kesken. Palaverin tarkoituksena on karsia mahdolliset turhat ja päällekkäiset lääkkeet, arvioida apteekin raportissaan havainnoimat huomiot, varmistua määrättyjen valmisteiden soveltuvuudesta annosjakeluun sekä valita lääkehoidon ja potilaan hoidon kannalta sopivimmat ottoajankohdat.
- Annosjakelun käynnistämistä edeltävässä lääkityksen interaktiotarkistuksessa huomioidaan myös muut potilaan säännöllisesti käyttämät itsehoitolääkkeet, sekä niiden yhteensopivuus annosjakelujärjestelmän lääkevalikoimaan.
Annosjakelureseptit
Annosjakelupalvelussa käytetään sähköisiä reseptejä. Lääkemääräyksessä annosjakelu kirjataan lääkärin annosjakelukenttään tekemällä merkinnällä. Lääkäri määrää annosjakelupotilaalle säännöllisesti käytetyistä lääketableteista ja -kapseleista kahden vuoden lääkereseptit. Poikkeuksena huumeet ja PKV-valmisteet, joista määrätään vuoden reseptit. Lääkereseptiä kirjoitettaessa on huomioitava, että reseptejä ei määrätä pakkauksille, vaan ajalle.
Potilaan lääkeannostuksen muuttuessa
Kun annostus muuttuu, tulee lääkärin tehdä annosmuutos joko vanhaan e-reseptiin tai vaihtoehtoisesti kirjoittaa täysin uusi e-resepti oikealla ohjeella ja vahvuudella.
Lähtökohtaisesti annostuksessa määrätyt puolikkaat tabletit olisi korvattava kokonaisilla, sillä puolikkaiden lääkkeiden annospussitus tapahtuu käsin. Näin ollen, mikäli lääkkeen annostus on puolikas tabletti kerran päivässä, ja lääke on olemassa miedommalla vahvuudella, tulee lääkärin täten kirjoittaa e-resepti miedommalla vahvuudella 1 x 1 -annoksella.
Lääkkeiden viitehinta ja soveltuvuus annosjakeluun
- Useimmat tabletit ja kapselit soveltuvat koneelliseen annosjakeluun
- Poikkeuksena vahvat hormonit, sytostaatit ja tietyt antibiootit (pois lukien nitrofurantoiini, metenamiinihippuraatti ja trimetopriimi )
- Puolikkaiden tablettien sijaan on suositeltavaa, että mikäli lääke on olemassa miedommalla vahvuudella, tulee lääkärin kirjoittaa e-resepti miedommalla vahvuudella 1 x 1 -annoksella.
- Annosjakelupalvelussa käytetään kustannustehokkaita viitehintaputkivalmisteita, jotka soveltuvat käyttöön muun muassa säilyvyytensä puolesta
- Lääkevaihtokieltoa ei ole mahdollista käyttää
- Lääkevalikoimassa tavoitellaan mahdollisimman pitkää jatkumoa
Uuden annosjakelureseptin kirjoittaminen
- Resepti kirjoitetaan määrälle ”kahden vuoden tarve”. Reseptissä ei tule merkitä lääkepakkausten tai tablettien kokonaismäärää, kuin ainoastaan lääkkeissä, jotka määrätään alle vuodeksi.
- E-reseptiin tehdään annosjakelumerkintä
- Annostusohje kirjoitetaan ilman lyhenteitä. Lääkkeen käyttötarkoitus ja ottoajankohdat on merkittävä, tiedon kirjaamiseksi oikein potilaan annostuskorttiin.
- Annospusseihin haluttavaille vitamiineille ja ravintolisille kirjoitetaan myös e-reseptit
Lääkkeen annostelu eri vahvuuksilla eri päiville
Lääke tulee määrätä kaikille asiakkaan tarvitsemille vahvuuksille. Mikäli jokin lääke annostellaan eri päivinä eri vahvuuksilla, on molemmille vahvuuksille kirjoitettava oma resepti.
Puolikkaan tabletin määräys
- Puolikkaat tabletit on pyrittävä korvaamaan kokonaisilla.
- Esimerkiksi: Bisoprololi 5 mg x 1,5 tablettia kirjoitetaan annosjakeluresepteiksi sekä 5 mg että 2,5 mg
- Tarpeen vaatiessa puolikkaat tabletit on mahdollista lisätä annosjakelussa manuaalisesti.
Lääkitysmuutokset
- Lääkitysmuutosten ajoitus tehdään mahdollisuuksien mukaan alkamaan aina potilaan seuraavaan pussijaksoon
- Koneellisen annosjakelun toiminta perustuu reseptiin merkittyihin tietoihin
- Lääkitys- ja annosmuutoksista on laadittava aina uusi e-resepti
Kiireellisyyttä vaativat lääkelisäykset ja -kuurit
Potilaalle kiireellisenä määrättävät lääkelisäykset ja esimerkiksi antibioottikuurit kirjoitetaan ja toimitetaan erillään jaettavaksi.
Annosjakelupotilaan laitoshoidosta kotiuttaminen
- Kotiuttavan yksikön tulee varmistaa potilaalle keskeytämätön lääkehoito.
- Potilaalle on suotavaa antaa muutaman päivän lääkehoitoa vastaavat lääkkeet hoitoyksiköstä mukaan. Täten potilaan annosjakelujakso ennätetään saattaa ajantasalle.